Projekt

Låtskrivaren David

David har sporadiskt anlitats i diverse olika sammanhang för att skriva musik och sånger på beställning. Det första större professionella uppdraget var för Biskops-Arnö Folkhögskolas sommarteater och föreställningen ”Älskade Sofia” 2008, med Sture Ekholm som regissör.

Handlingen i den både bejublade och begråtna ”Sagan om Nynnerskan” (regissör Jean-Pierre Salkvist) centreras helt kring musik av David Bergkvist och Kristin Svensson. Läs mer om detta och Teater Nynnerskan nedan.

Även enskilda stycken har han skrivit på beställning – jingeln som Anders ”Gycklaren Arkadia” Sebring fick sig levererad under hösten 2009 ekar fortfarande över gator och torg varhelst denne magiske charlatan drar fram.

Sedan 2013 är Davids förmågor på detta område fria att hyra för vem som helst – med förbehåll för begränsad tidsbudget. Läs mer om detta i blogginlägget ”Köp en sång” här på sidan.


Den Akustiske Alkemisten

Den Akustiske Alkemisten är en persona som David tycker om att träda in i på scen, och som har framträtt i ett par olika skepnader sedan sin tillblivelse omkring 2007. Här följer en något raljant förklaring från Alkemistens egna läppar:

Alkemi är, i motsats till vad många tror, inte bara en förlegad och på det stora hela misslyckad kvasi-kemi som går ut på att förvandla bly till guld i syfte att tjäna grova pengar. Den är även en esoterisk filosofisk lära, utvecklad och omhuldad av mystiker sedan det antika Egyptens tid, som ämnar vara en väg att förädla sitt eget väsen för att uppnå kosmisk insikt och en större närhet till – eller samgående med – det gudomliga.

”Aha! Så alkemi är i själva verket den första New-Age-självhjälps-navelskådarreligionen?” säger du då. Det korta svaret, måste jag erkänna, är ”Japp”. Det är bara att läsa Paulo Coelhos bok ”Alkemisten” och abdikera från verkligheten.

Men en modern alkemist är inte nödvändigtvis bara en mediterande navelskådare heller! Ett mycket centralt begrepp i läran är nämligen den hermetiska klassikern: ”Såsom nedan, så även ovan”. Det betyder att de ”små” krafterna är direkt sammankopplade till de ”stora” krafterna, och att inre processer speglas i de yttre. Det betyder att en alkemist måste lära sig förstå – och förädla – sin omvärld, för att kunna förstå och förädla sin inre värld, (själen, sinnet, jaget, etc.). Detta leder i idealfallet till ett stort intresse för naturvetenskap i allmänhet och kemiska förändrings- och förädlingsprocesser i synnerhet (eller till ett sjukligt intresse för astrologi i värsta fall).

Min alkemi omfattar dock inte bara naturvetenskapen, utan även politiken. Den egenskap som definierar oss människor, mer än någon annan, är att vi är sociala varelser. Vår omvärld, vårt universum, är andra människor. Att efter bästa förmåga och förstånd aktivt bidra till en bättre värld är att axla sitt ansvar som medmänniska och förädla sig själv. Att förstå mänskligheten är att förstå sig själv. Hur du behandlar andra människor definierar vem du är.

Jag är inte först att dra parallellerna – den femuddiga röda stjärnan, den globalt erkända symbolen för socialismen – lades fram av den alkemistiskt bildade Karl Marx. Fyra uddar för de fyra klassiska elementen (Jord, Eld, Luft Vatten) står för den fysiska världen, och en femte udd för Människan. Den röda färgen symboliserar elden, kampen, viljan att förändra, och inte minst det röda blodet, den släktskap som alla människor delar.


Folksagosånger

Detta är ett koncept som har fått sjuda i något år i Davids bakhuvud innan det blev verklighet lagom till Medeltidsveckan i Visby, sommaren 2011.

Idén är lika förföriskt enkel som djävulskt svårgenomförd – att konvertera gamla folksagor till visballadform – och har mottagits mycket varmt av publiken.

I skrivande stund består projektet av ett färdigt set av fem sånger – men fler är på väg!


Lutulf

Lutulf är en vandrande trubadur som allt som oftast hänger runt i det vikingatida ”Hunaland”. Han är fullständigt övertygad om sin egen förträfflighet och storslagenhet, i synnerhet på det musikaliska området, och proklamerar sig utan minsta tvekan vara ”Den bäste trubaduren sunnan om Nord och västan om Öst!”.

Ute i vår verkliga värld är Lutulf en rollperson som David gestaltar på diverse rollspelslajv, oftast (men inte endast) på den årligen återkommande kampanjen ”Kampen i Ringen”, som hålls i lajvbyn Berghem utanför Skillingaryd.

Under detta skamlösa, pompösa, men ändå på något vis hjärtliga ”larger-than-life”-alias har David hittills en skiva i EP-längd på sitt samvete. Den heter helt enkelt ”Lutulf – Den bäste trubaduren sunnan om Nord och västan om Öst”, och går att beställa här på sidan.


Gråfötterna

Gråfötterna, som 2011 firade sitt 10-årsjubiléum, är ett av mycket få nu levande band som direkt fötts ur en lajvgrupp – och är Davids personliga musikaliska banas start.

Utan detta band hade han troligen inte återupptäckt musiken, och hade med största sannolikhet inte varit artist idag. David sjunger och frontar fortfarande i detta mysiga, kamratliga och stundom något incestuösa band.

Gråfötterna besöker nu för tiden omkring ett till tre lajv per år, och har ungefär lika många ”offlajv-” spelningar. Allt som oftast rör det sig om bröllop, fester eller marknader med någon form av ”medeltids”-tema, men ibland syns Gråfötterna också dyka upp i helt mundana sammanhang – nu senast med flera (!) bejublade framträdanden vid Festival Decimal i Nävekvarn.


Teater Nynnerskan

En teatergrupp som består av fyra personer: Jean-Pierre ”Berättaren” Salkvist, David ”Den Akustiske Alkemisten” Bergkvist, Kristin ”Fornfela” Svensson och Annica ”Mjölkbonden” Ehrman.

Gruppen bildades sommaren 2011 kring skapandet av musikteatern ”Sagan om Nynnerskan”, en bejublad allåldersföreställning om kärlek, som spelats på Bohus Fästning vid Kungälvs Medeltidsdagar, S:t Clemens ruin under Medeltidsveckan i Visby och ett par andra ställen.

Teater Nynnerskan spelade i tillägg till ”Sagan om Nynnerskan” även föreställningen ”Sagan om Latmasken” under 2012 och 2013, som också innehöll originalmusik av David Bergkvist och Kristin Svensson. ”Sagan om Latmasken” spelades för sista gången under Medeltidsveckan ’13 och kommer att ersättas av en ny föreställning under perioden 2014-2015.

Allt tyder på att gruppen kommer att fortsätta verka under överskådlig framtid.


Författarskap och journalistik

Förutom att stå på scen sysslar även David med den mera stillsamma kulturarbetarverksamheten att skriva prosa.

En stor del av denna kreativitet går åt till att skriva artiklar, intervjuer och reportage för Speltidningen Fenix räkning, för vilken David arbetar regelbundet sedan sommaren 2013.

Trots sin inbitna ateism står han också som författare till två böcker utgivna för Västerås Stifts av Svenska Kyrkan räkning: ”Tellus” (2001) och ”Sägen” (2011). Båda böckerna är skrivna tillsammans med (likaledes ateistiske) Terje Nordin, och är pedagogiska rollspel tänkta att användas vid konfirmationsundervisning – med baktanken att ha riktigt roligt på samma gång.

Vidare jobbar David och Terje tillsammans vidare bakom kulisserna på två olika rollspel (som helt saknar koppling till det kyrkliga).